Dort zdobený citrusy.
Těsto: 7 vajec,
270 g cukru krystal,
200 g polohrubé mouky,
30 g kakaa.
Krém: 1 litr mléka,
2 vanilkové pudinky,
6 lžic polohrubé mouky,
6 lžic cukru krupice,
1,5 kostky másla,
šťáva a kůra z jednoho...
Více »
Dort zdobený citrusy.
Těsto: 7 vajec,
270 g cukru krystal,
200 g polohrubé mouky,
30 g kakaa.
Krém: 1 litr mléka,
2 vanilkové pudinky,
6 lžic polohrubé mouky,
6 lžic cukru krupice,
1,5 kostky másla,
šťáva a kůra z jednoho většího pomeranče.
Na ozdobu pomeranč, mandarinky, citrón, čokoláda.
Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, poté do pěny lehce vmícháme mouku s kakaem. Nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme při 180°C 35 - 40 min. Během pečení a chladnutí si připravíme krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku a mouky uvaříme hustý pudink. Necháme ho za občasného zamíchání vychladnout. Pak ho rozšleháme elektrickým šlehačem s pomerančovou kůrou a šťávou; postupně do krému zašleháváme změklé máslo. Vychladlý korpus 2x podélně prokrojíme a naplníme pomerančovým krémem. Boky i horní část dortu potřeme krémem a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím si rozehřejeme čokoládu a připravíme ovoce na ozdobu. Rozehřátou čokoládou poléváme okraje dortu pomocí lžičky. Dort zdobíme dle fantazie kousky, plátky či celými mandarinkami, pomeranči, citróny. Pro pestrost můžeme přidat lístky rozmarýnu.
Dortem můžeme zpestřit každou oslavu nebo i nedělní odpolední siestu s dobrou kávou.
01.01.2021 v 11:52
Perníkový kostel